Świetny, wręcz wybitny pomysł na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Przepis znalazłam tu. Zmieniłam nazwę, gdyż te kotleciki bardziej kojarzą mi się z racuchami. Są przepyszne!
2 jajka
mięso obrane z udek (u mnie z 3 udek)
1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki oleju
1/4 szkl. wody gazowanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
Jajka wbic do miski, roztrzepac mikserem, następnie dodac olej, mąkę z proszkiem wodę gazowaną, ubic. Do ciasta dodac rozdrobnione mięso, przyprawy, natkę i wymieszac. Zostawic na 10 minut. Smażyc z obu stron na rumiano.
pyszne mięsne racuszki! do wypróbowania, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają, świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń