Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru (może być mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkalnki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 szkalnka posiekanych orzechów i rodzynek (dodałam orzechy włoskie bo tylko takimi dysponowałam, posiekałam je nożem)
Do miski wrzucić najpierw składniki sypkie, wymieszać drewnianą łyżką, potem dodać jajko, olej i maślankę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Nie trzeba miksować. Podchodziłam do tej informacji dosyc sceptycznie, ale naprawdę wszystko pięknie się połączyło. Ciasto przełożyć do formy keksówki i piec w 180 st.C przez 50 - 60 minut.
musialo pieknie pachniec w domu, gdy ciasto sie robilo! uwielbiam takie cynamonowe zapachy! a smaki tymbardziej :)
OdpowiedzUsuńmm, taka puszysta ;) musiała być pyszna. I ten cynamon ;)
OdpowiedzUsuńNa maślance nie robiłam, a bardzo fajnie Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuń