niedziela, 2 września 2012

Kruchy placek ze śliwkami

Na taką pogodę idealnie komponuje się z gorącą herbatą. Trzeba wykorzystywac śliwki póki jeszcze są!

Składniki:

CIASTO: 
20 dag mąki pszennej
4 żółtka
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 22%
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

NADZIENIE:
50 dag śliwek
4 białka
10 dag cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej


1. Ciasto: Suche składniki połączyc z margaryną i posiekac. Następnie dodac żółtka oraz śmietanę, wyrobic gładnie ciasto. Włożyc do lodówki na 30 minut by ciasto się schłodziło. Następnie formę do pieczenia wysmarowac tłuszczem i wylepic ją ciastem. Kruchy spód piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu przestudzic.

2. Nadzienie: Sliwki umyc, wydrylowac, pokroic w paski. Z białek ubic sztywną pianę i jeszcze ubijając dodawac stopniowo cukry oraz mąkę ziemniaczaną. Śliwki włożyc do przygotowanej masy i delikatnie wymieszac. Nadzienie wyłożyc na ciasto, zapiec na rumiano w temp. 180 stopni (jakieś 35 minut).

3. Przepis pochodzi z książeczki Lubię gotowac - ciasta łatwe i tanie 7/2003.



2 komentarze: