poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zupa pieczarkowa z kluseczkami serowymi

Pyszna, aromatyczna, inna. Kluseczki nadają jej niepowtarzalny smak. Są mięciutkie, serowe i smaczne. Polecam!

Składniki:

pieczarki, 5 dużych
rosół, 2,5 litra
marchew, 1 szt.
cebula mała, 1 szt.
mąka, 7 łyżek
mleko, 1/4 szkl.
masło, 1 łyżka
natka pietruszki,
jajko, 1 szt.
ser żółty (starty), 4 łyżki
śmietana, 1 łyżka

1. Pokrojone pieczarki wraz z cebulką podsmażyc (na maśle lub oleju). Dodac ze startą marchewką do rosołu i gotowac do miękkości. Na koniec zabielic łyżką śmietany.

2. Kluseczki : W rondelku zagotowac mleko z łyżką masła. Dodac mąkę i energicznie zamieszac. Jak troszkę przestygnie dodac jajko, wyrobic. Na koniec wrzucic starty ser oraz posiekaną natkę, jeszcze raz wszystko wymieszac/wyrobic. Za pomocą dwóch łyżek robic z ciasta łezki i wrzucac na gotującą się osoloną wodę.

3. Kluseczki wyłożyc na talerz, zalac zupką, można posypac natką i gotowe :)



2 komentarze:

  1. pieczarkowej akurat nie bardzo lubię, choć na miseczkę u Ciebie bym się skusiła:)

    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, te kluseczki serowe jako dodatek -rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń