niedziela, 26 sierpnia 2012

Krokieciki ziemniaczane z farszem jajecznym

Ziemniak to wdzięczne warzywo do obróbki. Na pewno każdy z nas przyrządza go na tysiąc różnych sposobów. Ja wynalazłam przepis na ziemniaczane krokiety. Bardzo nam smakowały. Polecam :)

Składniki:

ziemniaki, ok. 1 kg
jajko, 1 szt.
mąka, 1 szkl.
słodka papryka, 1/2 łyżeczki

FARSZ:

jajka na twardo, 4-5 szt
szczypiorek, pęczek
jogurt naturalny, 3 łyżki
sól, pieprz,

1. Ziemniaki ugotowac, jeszcze gorące przecisnąc przez praskę lub przetrzec przez sito. Dodac mąkę, paprykę, sól, wbic jajko i wyrobic ciasto.

2. Jajka pokroic w kostkę, dodac posiekany szczypiorek, wymieszac z jogurtem, przyprawic.

3. Ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 1 cm (pomagac sobie mąką). Pociąc je na kwadraty (w zalezności jaki duży kwadrat zrobimy, takiej wielkości nam krokiet wyjdzie). Na każdy kwadrat kłaśc farsz, zlepic brzegi, panierowac w bułce tartej i smażyc na głębokiem oleju.

4. Podawac z ulubionymi surówkami.


5 komentarzy:

  1. taki urok bycia studentka! ^^ jest jeszcze czas na spokojne śniadania w poniedziałki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a krokieciki - apetycznie sie prezentuja! az glodna sie zrobilam :D dobrze, ze zaraz obiad! ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Krokieciki też pysznie się prezentują:-) Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. WYGLĄDA SUPER WŁAŚNIE ZROBIŁAM NATOMIAST W SMAKU PORASZKA TOTALNA,OSTATNI RAZ TAKIE COŚ ROBIŁAM NIEMA JAK TRADYCYJNE KROKIETY,NA 6 DOMOWNIKÓW NIKOMU NIE SMAKOWAŁO OCENA NA 1

    OdpowiedzUsuń