Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
15 łyżek oleju
1 i 1/2 szkl. mąki
4 jajka
pół butelki jasnego piwa
4 łyżki masła
sól i pieprz
1. Piersi pokroic w szerokie paski. Cebulę i czosnek posiekac, wymieszac z mięsem, przykryc i wstawic do lodówki.
2. Mąkę połączyc z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem, solą, pieprzem i dokładnie wymieszac. Do ciasta dodac piwo (ma powstac gęsta, jednolita masa). Ciasto wstawic na godzinę do lodówki. Następnie dodac ubitą z białek pianę, delikatnie wymieszac. Mięso zanurzac w cieście i kłaśc na rozgrzany olej. Smażyc na rumiano.
2. Mąkę połączyc z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem, solą, pieprzem i dokładnie wymieszac. Do ciasta dodac piwo (ma powstac gęsta, jednolita masa). Ciasto wstawic na godzinę do lodówki. Następnie dodac ubitą z białek pianę, delikatnie wymieszac. Mięso zanurzac w cieście i kłaśc na rozgrzany olej. Smażyc na rumiano.
Jadłam kiedyś coś takiego i było bardzo dobre. ;) Może kiedyś powtórzę... Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńpiwne ciasto? brzmi ciekawie! chętnie bym spróbowała tego dania :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w piwnym cieście cukinię, ale piersi nie, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń