sobota, 25 sierpnia 2012

Piersi z kurczaka w cieście piwnym

Tym razem coś na drugie danie.  Sycące, pyszne i soczyste piersi z kurczaka. Szczerze polecam.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
15 łyżek oleju
1 i 1/2 szkl. mąki
4 jajka
pół butelki jasnego piwa
4 łyżki masła
sól i pieprz


1. Piersi pokroic w szerokie paski. Cebulę i czosnek posiekac, wymieszac z mięsem, przykryc i wstawic do lodówki.

2. Mąkę połączyc z żółtkami, stopionym i przestudzonym masłem, solą, pieprzem i dokładnie wymieszac. Do ciasta dodac piwo (ma powstac gęsta, jednolita masa). Ciasto wstawic na godzinę do lodówki. Następnie dodac ubitą z białek pianę, delikatnie wymieszac. Mięso zanurzac w cieście i kłaśc na rozgrzany olej. Smażyc na rumiano.


3 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś coś takiego i było bardzo dobre. ;) Może kiedyś powtórzę... Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piwne ciasto? brzmi ciekawie! chętnie bym spróbowała tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam w piwnym cieście cukinię, ale piersi nie, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń