piątek, 24 sierpnia 2012

Ciasto Hali

Nie mam pojęcia dlaczego taka nazwa, przepis znalazłam w baaardzo starym "Poradniku Domowym". Widziałam go też na dwóch blogach. Ciasto polecam bo jest naprawdę pyszne i świetnie prezentuje się na stole.


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1 żółtko

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Masa serowa:
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
1 białko
1 budyń śmietankowy

Ponadto:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Z podanych składników zagnieśc ciasto i wyłożyc je na prostokątną blaszkę. Ugotowac budynie czekoladowe, gorące wyłożyc na surowe ciasto i równo rozsmarowac. Odstawic do wystudzenia. Margarynę utrzec z cukrem i, stale ucierając, dodawac na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypac budyń śmietankowy, wymieszac. Na końcu lekko mieszając połączyc z pianą z białek i równo rozłożyc na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawic na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu polac polewą i posypac wiórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz