środa, 29 sierpnia 2012

Pielmieni

Dzisiaj danie z kuchni rosyjskiej. Pierożki nie wszystkim mogą smakowac, gdyż farsz w nich jest dośc zbity. Zdecydowanie wolę "nasze" polskie pierogi z mięsem. Jednakże spróbowac warto.


Składniki:

 Ciasto:
500g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
ok. 10 łyżek ciepłej wody.

 Farsz:
800g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
3 cebule
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki
woda

Z mąki, jaj, soli i wody zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i chowamy pod miseczką odwróconą do góry dnem. W tym czasie należy przygotowac farsz.
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa, przyprawiamy, wrzucamy pietruszkę oraz dolewamy wodę. Farsz ma byc rzadszy, niż na kotlety mielone.
Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, wykrawamy w nich szklanką koła, na każdy mały placek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy jak na pieroga. Pierożek składamy w pól, zlepiamy końce, w ten sposób powstaje uszko.
Pielmieni gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Na koniec ozdabiamy przysmażoną cebulką.



4 komentarze:

  1. uwielbiam pierogi! każde!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham pierożyny, najbardziej to z kapustką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie wiem, co odpowiedzieć! takie komentarze mnie uskrzydlają :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam gdzieś kiedyś te pierożki, ale jakos tak nie zapadły mi w pamięć, Twoje za to wyglądają super smakowicie!:)

    Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń