czwartek, 30 sierpnia 2012

Kwadraty dyniowe z białą czekoladą

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Już parę razy zdarzyło mi się wykorzystac to warzywo, ale zazwyczaj trafiało do zupy. Coraz bardziej podobają mi się te dyniowe eksperymenty. Jestem zachwycona, że mogę wykorzystywac ją zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Przepis, który prezentuję znalazłam na Kwestii Smaku. Kwadraty serdecznie polecam, są naprawdę pyszne.



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 szklanka drobno startego miąższu z dyni
 3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 jajko
3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni

Polewa:
100g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.
Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki orzechów.

2 komentarze:

  1. Ale wszyscy kuszą tymi wypiekami z dynią!! A ja jak na złość nie mogę nigdzie dorwać tego pomarańczowego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  2. noo i to jest to! uwielbiam białą czekoladę a dynia chodzi za mną już od tygodnia - miała być zupa krem z dyni - to będzie ciacho :) a może to i to:P

    OdpowiedzUsuń