Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 szklanka drobno startego miąższu z dyni
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 jajko
3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni
Polewa:
100g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.
Ale wszyscy kuszą tymi wypiekami z dynią!! A ja jak na złość nie mogę nigdzie dorwać tego pomarańczowego cuda!
OdpowiedzUsuńnoo i to jest to! uwielbiam białą czekoladę a dynia chodzi za mną już od tygodnia - miała być zupa krem z dyni - to będzie ciacho :) a może to i to:P
OdpowiedzUsuń