sobota, 18 sierpnia 2012

Kotlety z kalafiora

Pomysł na obiad lub kolację. Pyszne, sycące, z chrupiącą skorupką. Można podac z ziemniakami z wody i ulubioną surówką lub skonsumowac solo. Polecam :)


 Składniki:

1 kalafior
2 średnie cebule
3 jajka
15 dag bułki tartej
3 łyżki mąki
olej
ocet, cukier, sól, pieprz

Kalafior oczyścic, zanurzyc w lekko zakwaszonej octem wodzie. Następnie zalac osoloną wodą z dodatkiem cukru i ugotowac bez przykrycia. Usunąc głąb, a resztę kalafiora drobno posiekac. Cebulę pokroic w drobną kostkę, usmażyc połączyc z kalafiorem, jajami, połową tartej bułki, doprawic. Z przygotowanej masy uformowac kotlety, posypac mąką, panierowac w rozmąconych jajkach i pozostałej bułce tarte. Usmazyc z obu stron na złoty kolor.


4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie,pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, muszę go wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kalafiora jeszcze nie robiłam, wyglądają bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł!!! W takiej postaci kalafiora jeszcze nie próbowałam a po fotografii widać, że warto!!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń