piątek, 17 sierpnia 2012

Ryba w cieście tymiankowym

Co jest najlepsze na piątkowy obiad? Oczywiście ryba :) Najczęściej kupuję solę, tilapię i dorsza.  Dzisiaj u nas tilapia w cieście tymiankowym z ryżem i sałatką z pomidora i ogórka kiszonego. Nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale danie jest po prostu pyszne.


Składniki:

4 filety ulubionej ryby
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 cytryny
ciasto:
4 łyżki mąki
1 jajko
3 łyzki mleka
3 łyżeczki tymianku
sól , pieprz ziołowy
olej do smażenia

Filety skropic sokiem z cytryny, posypac tymiankiem i solą. Odstawic na 10 minut.
Wymiaszac składniki na ciasto (powinno miec konsystencję gęstej śmietany). Odstawic do lodówki na 10 minut.
Rybę osuszyc papierowym ręcznikiem (ewentualnie pokroic na mniejsze kawałki). Zanurzac w cieście i smażyc na gorącym oleju, aż będą rumiane z każdej strony.



1 komentarz: