wtorek, 3 lipca 2012

Zupa krem z cukinii

Lubię korzystac z przepisów kulinarnych z gazet, ale nie znoszę kiedy owy przepis dużo odbiega w rzeczywistości od zamieszczonego obok zdjęcia. Dlaczego próbują zrobic z człowieka kretyna? Tym razem postanowiłam przygotowac zupę według przepisu "Przyjaciółki". Lubię cukinię i mogę pochłaniac ją w każdej postaci i ilości. A ta zupka jest aksamitna, maślana i baaardzo cukiniowa (nieznacznie przeze mnie zmieniona).


Składniki:
2 cukinie (ok. 1 kg)
2 większe ziemniaki
1 kostka rosołowa
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany 18%
szczypiorek
1 łyżka masła
sól i pieprz

Cukinie należy umyc, przekroic i wyjąc nasiona. Następnie pokroic w kostkę. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę. Warzywa zalac zimną wodą, tak by tylko je przykrywała. Zagotowac i dodac kostkę rosołową oraz czosnek, trochę soli i pieprzu. Gotowac do tego momentu, aż warzywa się rozpadną. Następnie zupę zmiksowac, dodac masło. Jeszcze raz (jesli jest taka koniecznośc) doprawic solą i pieprzem. Zupę podawac z kleksem śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Zrobiłem ten krem jest bardzo łagodny. Nawet dobry.

    OdpowiedzUsuń