poniedziałek, 2 lipca 2012

Lekki torcik z truskawkami

Bardzo pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Kolor podpieków jest naturalny, wyszedł bardzo żółty, gdyż użyłam wiejskich jajek.  Należy wykorzystywac sezon truskawkowy :) Oczywiście polecam!


Składniki:

Ciasto:
6 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
11 łyżek mąki (z czubkiem)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 kg truskawek
250 dag śmietanki 36-procentowej
300 g serka homogenizowanego waniliowego

Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem tortownicę i piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę.
Masa: Truskawki umyc, oczyścic z szypułek. Kilka odłożyc do dekoracji, resztę pokroic w plasterki. Schłodzoną śmietankę ubic na sztywno i delikatnie wymieszac z serkiem. Ok. 3 łyżki masy odkładamy na bok.
Na jedną częśc ciasta wyłożyc trochę masy, ułożyc plasterki truskawek, przykryc drugą częścią masy. Przykryc drugim plackiem, lekko docisnąc. Wierzch udekorowac odłożonym kremem i truskawkami (u mnie dodatkowo poziomki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz