piątek, 20 lipca 2012

Zupa kalafiorowa

Ze względu na moją córeczkę często gotuję zupy. Sama też je bardzo lubię. Dziś padło na kalafiorową. Całe wieki jej nie jadłam, najwyższa pora przypomniec sobie ten smak. Zrobiłam wersję "na bogato".

Składniki:

2 litry rosołu
3 spore ziemniaki
1 kalafior
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pół szklanki zielonego groszku
2 garści makaronu
2 czubate łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
natka pietruszki

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy makaron (daję go, by zupa była treściwsza; można zastąpic ryżem) oraz groszek. Śmietanę rozprowadzic w oddzielnym naczyniu z gorącym wywarem, wlac do garnka, zabielic zupę. Doprawic do smaku, zagotowac. Po wyłączeniu gazu posypac natką pietruszki, dorzucic łyżkę masła, zostawic na 10 minut. 



3 komentarze: