środa, 11 lipca 2012

Zupa czosnkowa

Przepis znalazłam już dawno temu w jakiejś gazecie. Długo czaiłam się z wypróbowaniem go bo mimo, iż czosnek bardzo lubię, to pamiętam, że swego czasu jedząc zupę czosnkową na Słowacji doszłam do wniosku, że w takiej wersji nic a nic nie smakuje. Zupa zdecydowanie dla miłośników czosnku. Zaletami jest szybkośc przygotowania i kolory. Podejrzewam, iż po spożyciu tej zupy oddech może zabic smoka.


Składniki:

10 ząbków czosnku
4 kromki czerstwego chleba
1 pomidor
1 litr rosołu
1 cebula dymka
pieprz
sól
słodka papryka
jaja
olej

Pomidory sparzyc, obrac ze skórki, pokroic na małe kawałki. Chleb pokroic w kostkę, wrzucic na rozgrzany olej (2 łyżki). Podsmażyć na złoty kolor.
Czosnek obrac. 5 ząbków pokroic w plasterki. Podsmażyć 2 minuty na oleju, cały czas mieszając, bo czosnek łatwo się przypala. Pozostałe ząbki przecisnąc przez praskę. Smazony i zmiażdżony czosnek zalac rosołem i gotowac przez 10 minut. Dodac pokrojone pomidory oraz przyprawy, pogotowac jeszcze ok. 10 minut. Do talerzy nałożyc po porcji grzanek, na grzanki jajko sadzone i zalac gorącą zupą. Całośc posypac posiekaną cebulką dymką.


3 komentarze:

  1. hmmm nie wiem czy bym się skusiła ;p lubię czosnek, ale bez przesady d; lepszy jest jako dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis! chetnie bym takiej zupy sprobowala :-)

    OdpowiedzUsuń