czwartek, 12 lipca 2012

Udka pieczone na ryżu i pieczarkach

Bardzo szybki i nieskomplikowany obiad, a za to jaki smaczny... Szczerze polecam.



Składniki:

3-4 udka kurczaka
20 dag ryżu
2 pory
25 dag pieczarek
250 ml bulionu z kurczaka
1 opakowanie ulubionej marynaty do mięsa
2 ząbki czosnku

Udka z kurczaka oczyścic, wysuszyc ręcznikiem, natrzec marynatą wymieszaną z czosnkiem. Odstawic (najlepiej na całą noc). Do naczynia żaroodpornego wsypac najpierw ryż, wyrównac powierzchnię. Na ryżu rozrzucic pokrojone w plastry pory, a nastepnie pokrojone w plastry pieczarki. Zalac bulione. Na pieczarkach ułożyc udka kurczaka. Tak przygotowaną potrawę piec w piekarniku o temp. 180 stopni około 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc pokrywę, by skóra się zrumieniła.



7 komentarzy:

  1. Obiad z tych co się prawie same robią. Fajny przepis. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kurczaka z ryżem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. To już mam obiadek na jutro:)Wiola

    OdpowiedzUsuń
  4. Będzie jeszcze bardziej smaczne gdy dodasz utartą marchewkę i pietruszkę9n oraz dodać więcej bulionu t.j. 500ml.Smacznego .Adam

    OdpowiedzUsuń
  5. Będzie jeszcze bardziej smaczne gdy dodasz utartą marchewkę i pietruszkę9n oraz dodać więcej bulionu t.j. 500ml.Smacznego .Adam

    OdpowiedzUsuń
  6. Będzie jeszcze bardziej smaczne gdy dodasz utartą marchewkę i pietruszkę9n oraz dodać więcej bulionu t.j. 500ml.Smacznego .Adam

    OdpowiedzUsuń
  7. Będzie jeszcze bardziej smaczne gdy dodasz utartą marchewkę i pietruszkę9n oraz dodać więcej bulionu t.j. 500ml.Smacznego .Adam

    OdpowiedzUsuń