Pozostałą częśc jagód, którą kupiłam na muffiny, wykorzystałam do rolady. Mimo, iż na bitej śmietanie, nie jest mdła, zbyt słodka. Dla mnie idealna, ale my lubimy "masiaste" ciasta :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1/2 torebki jasnej galaretki (u mnie brzoskwioniowa)
2 łyżki dżemu jagodowego
20 dag jagód
Ciasto: Białka oddzielic od żółtek, ubic je na sztywną pianę, dodac żółtka, wsypac przesianą mąkę z proszkiem do piecz. Całośc lekko wymieszac. Wylac na blache wyłożoną pergaminem, piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po ubieczeniu zwinąc ciasto z czystą (troszke nawilżoną) ściereczką.
Masa: Galaretkę rozpuścic w 1/3 szklanki wody, wstawic do lodówki. Śmietanę ubic, pod koniec ubijania dodac cukier waniliowy oraz cukier puder i tężejącą galaretkę.
Biszkopt rozwinąc, posmarowac podgrzanym dżemem. Ułozyc na nim jagody, a na nie rozsmarowac masę. Ciasto zwinąc. Po wierzchu roladę także można przesmarowac śmietaną.
Ciasto wstawic do lodowki na kilka godzin.
Ale pysznie wygląda! Mniam:)
OdpowiedzUsuńsmakowitości <3
OdpowiedzUsuńPychotka, mam jagódki więc biorę się do roboty:) Wiola
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z jagodami!
OdpowiedzUsuńCiasto polecam. Znika bardzo szybko :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńaz nabralam ochoty na taka rolade:)
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda pysznie! wpadnij do nas na łososia ;) http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada! Od razu mnie oczarowała:)
OdpowiedzUsuń