Potrawa idealna na obiad lub kolację. Bardzo szybko się ją przyrządza, a to sobie niezwykle cenię. Szybko też znika ;) Warto spróbowac.
Składniki:
35 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1 żółtko
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
25 dag szynki
4 jajka
1 szkl. majonezu
1 pęczek zielonej cebulki
natka, szczypiorek
1. Mąkę przesiekac z margaryną, dodac szczyptę soli, żółtko, trzy łyżki wody i zagnieśc. Rozwałkowac, ułożyc w formie do tarty. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.
2. Jajka ugotowac na twardo, obrac i pokroic w kostkę. Dymkę drobno pokroic. Szynkę pokroic w kostkę, dodac jajka, dymkę, posiekaną natkę oraz majonez. Dosmaczyc solą i pieprzem.
3. Nadzienie wyłożyc na podpieczone ciasto. Tartę wstawic na 20 minut do piekarnika i piec w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z pieca poprószyc papryką oraz szczypiorem.
tarta na słono.. hm ciekawe ;)
OdpowiedzUsuń