wtorek, 17 lipca 2012

Ciasto orzechowe z wiśniami

Ciasto o tyle ciekawe, że nie zawiera w sobie ani grama mąki oraz proszku do pieczenia. Konsystencją przypomina brownie. Jest ciężkie i wilgotne. Według moich upodobań smakowych świetnie będzie komponowac się z lodami lub bitą śmietaną.


przed upieczeniem


Składniki:

500g wiśni
150 g miękkiej margaryny
150 g cukru
4 jajka
100 g gorzkiej czekolady
200 g zmielonych orzechów laskowych

Wiśnie opłukac, wysuszyc i wydrylowac. Tłuszcz utrzec z cukrem, oddzielic białka od żółtek i zetrzec czekoladę (przed tarciem czekoladę wrzucic na 30 minut do zamrażalnika). Białka ubic na sztywno, a żółtka dodac do masy cukrowej, wymieszac (najlepiej mikserem). Czekoladę wymieszac z orzechami i dodac do masy. Na koniec połączyc z ubitą pianą. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia, przełożyc na nią ciasto, a na jego wierzch ułożyc wiśnie. Piec 70 minut w temp. 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawic w nim ciasto na kolejne 10 minut.


Przepis dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie"

5 komentarzy:

  1. orzechy i wiśnie...niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie smaków ! pasowałoby mi teraz doskonale do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam!proszę o szybką odpowiedz, czy do ciasta mogę dać mrożone wiśnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mrożonymi nigdy nie robiłam, ale myślę, że można spróbowac. Moje były bardzo soczyste, a mimo to ciasto wyrosło. Przepraszam, że odpowiedź dopiero teraz, ale przebywam na wakacjach.

    OdpowiedzUsuń