niedziela, 8 lipca 2012

Wołowina w sosie chrzanowym

Propozycja obiadowa, właściwie to klasyka na talerzu. Nie przepadam za wołowiną, ale w takiej wersji od czasu do czasu mogę.


Składniki:

80 dag wołowiny
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
3 liście laurowe
7 sztuk ziela angielskiego
10 sztuk pieprzu czarnego ziarnistego
50 g chrzanego startego ze słoika
1 szklanka bulionu
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól

Mięso zalac wrzątkiem, dodac warzywa i przyprawy. Gotowac na małym ogniu 1,5 godz. Miękkie mięso pokroic w plastry. Chrzan wymieszac z bulionem. Zagotowac. Śmietanę wymieszac z mąką, dodac trochę gorącego wywaru i energicznie wymieszac. Śmietanę z mąką wlac do rondla w którym gotujemy sos. Mieszac aż zgęstnieje. Przyprawic. Mięso podawac z ziemniakami i ulubioną surówką.




1 komentarz:

  1. no ja też wołowiny jakoś nie kocham, nie wiem... może nie umiem jej przyrzadzić, albo zbyt bardzo lubuję się w kurczakach.

    sos chrzanowy musi dobrze podkreślać smak wołowiny, moze kiedys się skusze..


    a tak nawiasem, dziekuje za odwiedziny, bede tu zaglądać częściej.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń