Ciasto niezbyt skomplikowane w zrobieniu i bardzo dobre. Jedynym minusem jest to, że się fatalnie kroi wierzchnia krucha warstwa. Placek przygotowałam na urodziny mojej córki i chciałam, żeby się ładnie prezentował na stole. Przepis pochodzi z książeczki "Lubię gotowac - ciasta na lato".
Składniki:
CIASTO:
3 szkl. mąki krupczatki
25 dag margaryny
3 łyżki cukru podru
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
MASA SEROWA:
40 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 cukier waniliowy
WARSTWA JAGODOWA:
40 dag jagód
2/3 szkl. cukru
CIASTO: makę z margaryną posiekac nożem, dodac pozostałe składniki, szybko zagnieśc ciasto i włożyc na 1 godz. do lodówki. Następnie uformowac z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki (po prostu wykleiłam ciastem blachę). i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
MASA SEROWA: twaróg zmielic, zmiksowac z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalac 5 łyżkami gorącej wody i rozpuścic. Kremówkę ubic i delikatnie wymieszac z serem oraz przestudzoną żelatyną.
MASA JAGODOWA: jagody opłukac, osączyc, trochę owoców zostawic do przybrania, a resztę dusic z cukrem 5 minut.
Na upieczony i ostudzony placek nałożyc masę serową, na nią przestudzoną jagodową i przykryc drugim plackiem. Ciasto posypac cukrem pudrem, przybrac jagodami i odstawic na 1 godzinę do lodówki.
proste i smaczne = idealne <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :-) super zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuńteż mnie kusi:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie