sobota, 28 lipca 2012

Frykas z indyka i pieczarek

Pyszne, treściwe jedzonko. Można podawac z ryżem, plackami ziemniaczanymi, młodymi ziemniakami, makaronem, kaszą. Wielkie pole do popisu :)




Składniki:

60 dag piersi z indyka
25 dag pieczarek
20 dag marchewki
2 szklanki bulionu drobiowego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki białego wina
3 goździki
2 liście laurowe
pieprz, sól

Mięso dokładnie umyc, osuszyc, natrzec pieprzem i solą. Odstawic. Bulion zagotowac, wrzucic do niego cebulę, gożdziki, liście laurowe oraz mięso. Gotowac pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie mięso wyjąc, pokroic w kostkę. Pieczarki i marchew pokroic w plastry, podsmażyc na oleju, zalac szklanką wywaru spod mięsa i winem. Dodac mięso. Dusic ok. 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozmieszac śmietanę z mąką ziemniaczaną, dolac trochę wywaru, energicznie wymieszac i wlac do mięsa. Zagotowac. Doprawic do smaku.


3 komentarze: