wtorek, 2 stycznia 2018

Racuchy z jabłkami na maślance


Składniki:

3 jabłka - 2zł
maślanka - 1,59zł
jajko - 0,60zł
3 szklanki mąki - 1,80zł
cukier puder - 1,20zł
cukier wanilinowy - 0,60zł
1 łyżeczka proszku do piecz. - 0,20zł
olej - 0,60zł

RAZEM: 8,59zł

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Do miski wlewamy 3 szklanki maślanki, dodajemy 3 szklanki mąki, cukier wanilinowy, ok. pół szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia, jajko, mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do miski dodajemy jabłka. Znów mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na nią ciasto dużą łyżką. Smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem. 


1 komentarz: