wtorek, 24 października 2017

Ziemniaki, kotlety mielone i surówka z kapusty


Składniki:

mięso mielone (Biedronka) - 3,75zł
kawałek białej kapusty - 1,20zł
marchewka - 0,40zł
czerstwa bułka - 0,30zł
bułka tarta - 0,30zł
jajko - 0,40zł
sól, pieprz - 0,20zł
ząbek czosnku - 0,10zł
ziemniaki - 1,50zł
cebula - 0,30zł
olej - 0,40zł

RAZEM - 8,85zł

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie posolić, można dodać odrobinkę oleju, wymieszać, odstawić.
Ziemniaki obrać, posolić, ugotować.
Do mięsa wbić jajko, wycisnąć czosnek, dodać poszatkowaną i podsmażoną na oleju cebulkę. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem według uznania, wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rumiano na oleju. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz