czwartek, 8 września 2016

Zupa krem z dyni


Składniki:

mała dynia (Biedronka) - 2,60zł
2 ziemniaki - 0,35zł
1 łyżeczka curry - 0,20zł
groszek ptysiowy (Stokrotka) - 3,79zł
1 łyżeczka śmietany - 0,10zł
1 cebula - 0,20zł
2 ząbki czosnku - 0,30zł
2 łyżki oleju - 0,40zł
sól - 0,10zł

RAZEM: 8,14zł

Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody, dusić do miękkości. Cebulę  i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać do dyni. Podlać wodą. Miękkie warzywa zmiksować (można ewentualnie co jakiś czas dolewać nieco wody, by uzyskać żądaną konsystencję). Dodać śmietanę i przyprawy. Zamieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym. Można dodatkowo polać zupkę śmietaną.


9 komentarzy:

  1. krem z dyni jest przepyszny. robiłam w tamtym roku i tak mi posmakował, że w ubiegłym tygodniu też udało mi się go przygotować. kolor ma cudny. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że podajesz przepisy na tanie i ciekawe dania. Ja bym zamieniła najdroższy składnik na grzanki zrobione z czerstwego pieczywa, które zazwyczaj w domu zostaje. Można je zrobić z ziołami i czosnkiem. Będą do tej zupy pasować idealnie, a cena dania spadnie o 30% :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że podajesz przepisy na tanie i ciekawe dania. Ja bym zamieniła najdroższy składnik na grzanki zrobione z czerstwego pieczywa, które zazwyczaj w domu zostaje. Można je zrobić z ziołami i czosnkiem. Będą do tej zupy pasować idealnie, a cena dania spadnie o 30% :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem z dyni, dodaję jeszcze odrobinę imbiru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna jest, jeszcze w tym roku nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń