środa, 7 września 2016

Ryż z warzywami w sosie serowym


Składniki: 

2 torebki ryżu (Biedronka) - 1zł
1 szklanka mleka - 1 cukinia (z ogródka) - 0zł
1/2 szkl. groszku zielonego (osiedlowy sklep) - 1,50zł
1 marchewka - 1 łyżka masła (Biedronka) - 0,20zł
1 brokuł (Biedronka) - 3,99zł
1 serek topiony (Biedronka) - 1,19zł
1 łyżka mąki pszennej - 0,30zł
koperek (z ogródka) - 0zł

RAZEM: 8,18zł

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Marchewkę pokroić w talarki, przełożyć do garnka, podlać minimalną ilością wody, dusić do miękkości. Następnie do marchewki dodać brokuł podzielony w różyczki oraz cukinię pokrojoną na "półplastry". Co jakiś czas podlewać odrobiną wody i dusić warzywa (najlepiej jak wciąż będą chrupkie). W oddzielnym rondlu roztopić łyżkę masła, przesmażyć na nim mąkę. Następnie zalać mlekiem i energicznie mieszać, by nie zrobiły się grudki. Do sosu dodać ser i mieszać, aż się roztopi. Następnie dorzucić koperek i groszek. 
Warzywa odcedzić z ewentualnej resztki wody. Zalać je sosem i wymieszać. Podawać z ryżem.


9 komentarzy:

  1. Szybko, prosto i smacznie - o to chodzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotnie się prezentuje aż chcę jeść mimo śniadania dopiero co zjedzonego:) obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na lekki i kolorowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny obiadek, szybki, smaczny i lekki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy ryż z wszelkiego rodzaju warzywami, więc to zdecydowanie coś dla nas. Prosto i pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń