Składniki:
½ kg ziemniaków (osiedlowy targ)
– 0,60zł
boczek (Biedronka) – 4,92zł
koper (z ogródka) – 0zł
czubata łyżka mąki – 0,30zł
cebula – 0,10zł
sól – 0,10zł
pieprz – 0,15zł
RAZEM: 6,17zł
Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać
wodą, gotować do miękkości. Na patelni usmażyć pokrojony boczek wraz z cebulą.
Skwarki wybrać łyżką cedzakową, wrzucić do zupy. Na tłuszczu usmażyć na rumiano
mąkę. Następnie dolać wywaru spod ziemniaków i bardzo energicznie zamieszać, by
nie zrobiły się kluchy. Zasmażkę wlać do zupy. Zagotować. Na koniec wrzucić
garść kopru i doprawić według uznania.
treściwa zupka :)
OdpowiedzUsuń