wtorek, 9 sierpnia 2016

Zupa ziemniaczana z boczkiem i koperkiem


Składniki:

½ kg ziemniaków (osiedlowy targ) – 0,60zł
boczek (Biedronka) – 4,92zł
koper (z ogródka) – 0zł
czubata łyżka mąki – 0,30zł
cebula – 0,10zł
sól – 0,10zł
pieprz – 0,15zł

RAZEM: 6,17zł

Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, gotować do miękkości. Na patelni usmażyć pokrojony boczek wraz z cebulą. Skwarki wybrać łyżką cedzakową, wrzucić do zupy. Na tłuszczu usmażyć na rumiano mąkę. Następnie dolać wywaru spod ziemniaków i bardzo energicznie zamieszać, by nie zrobiły się kluchy. Zasmażkę wlać do zupy. Zagotować. Na koniec wrzucić garść kopru i doprawić według uznania. 


1 komentarz: