środa, 17 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa


Składniki:

ogórki kiszone – 1,50zł
ziemniaki – 0,50zł
2 łyżki śmietany – 1 zł
koperek (z ogródka) – 0zł
marchewka (z ogródka) – 0zł
ząbek czosnku – 0,10zł
cebula – 0,40zł
sól – 0,10zł
pieprz – 0,15zł

RAZEM: 3,85zł

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Zalać wodą. Dorzucić posiekany czosnek i całą cebulę. Gotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy. Wsypać garść posiekanego koperku. Śmietanę wymieszać z gorącym wywarem, dolać do gara. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. 

Uwagi: Ogórki kiszone najlepiej zrobić samemu (nic nie zastąpi domowego przetworu). Będą dużo tańsze i smaczniejsze. Można wówczas wykorzystać wodę spod ogórków i wlać do zupy pod koniec gotowania. 


4 komentarze: