czwartek, 28 stycznia 2016

Placki z gotowanych ziemniaków z sosem koperkowym

Takie placki robię bardzo rzadko, a szkoda. Sami możecie przekonać się jakie smaczne.


Składniki i ceny:

ziemniaki (osiedlowy targ) - 1,30zł
1 cebula (osiedlowy targ) - 0,25zł
2 łyżki mąki (Biedronka) - 0,30zł
1 jajko (osiedlowy targ) - 0,60zł
bułka tarta (sama starłam) - 0,20zł
1 łyżka mąki ziemniaczanej - 0,10zł
2 łyżki koperku suszonego (osiedlowy targ) - 1zł
1 łyżeczka śmietany (Biedronka) - 0,20zł
1/3 szkl. oleju (Biedronka) - 0,70zł
sól - 0,15zł

RAZEM: 4,80zł

Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie. Przeciskamy jeszcze ciepłe przez praskę. Cebulę siekamy bardzo drobno, oprószamy odrobiną soli. Dodajemy do ciepłych ziemniaków. Mieszamy. Jak przestygną dodajemy mąkę pszenną i jajko. Wyrabiamy ciasto. Formułujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju.
Sos: Szklankę wody gotujemy z koperkiem. Do szklanki dolewamy nieco zimnej wody, rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy i dodajemy do gotującego się koperku. Powstałym sosem polewamy kotlety.
 
 
 

2 komentarze: