piątek, 8 lipca 2016

Zupa grzybowa z makaronem




Składniki:

3 marchewki (Biedronka) - 0,69zł
por (Biedronka) - 1,32zł
seler (Biedronka) - 2,14zł
grzyby (samodzielnie nazbierane) - 0zł
cebula (osiedlowy targ) - 0,20zł
80 ml słodkiej śmietany (Biedronka) - 1,44zł
liść laurowy - 0,04zł
ziele angielskie 5 szt. - 0,10zł
sól - 0,10zł
pieprz - 0,15zł
makaron (Biedronka) - 1,15zł
1 łyżka mąki - 0,20zł
2 łyżki oleju - 0,40zł

RAZEM: 7,93zł

Warzywa oczyścić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, nieco soli i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie dodać pokrojoną i zrumienioną na oleju cebulę. Gotować jeszcze 15 minut. Wywar przecedzić przez sito. W tym czasie grzyby namoczyć. Miękkie grzyby pokroić, dodać do warzywnego wywaru. Gotować ok. 30 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym osobno makaronem. 


1 komentarz: