wtorek, 5 stycznia 2016

Obiad za dychę - Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą

Jedna z naszych ulubionych zup. Pożywna, smaczna i tania. Mój kolejny przysmak za dychę dla 4 osób, w dodatku na dwa dni :)


Składniki i ceny:

barszcz biały (Biedronka) - 1,69zł
jajka gotowane 4 szt. (targ) - 1,60zł
kiełbasa (osiedlowy sklep) - 3,67zł
marchewka (targ) - 0,39 zł
2 duże łyżki śmietany (Biedronka) - 0,70zł
por (targ) - 0,50zł
czosnek 2 ząbki - 0,25zł
sól - 0,15zł

RAZEM: 8,95zł

Ziemniaki i marchewkę obieram, kroję w kostkę i zalewam ok. 2 litrami wody. Gotuję do miękkości. Czosnek siekam, pora kroję w półplasterki, dorzucam do wywaru. Po chwili dodaję kiełbasę pokrojoną w plasterki. Do garnka wlewam całą butelkę zakwas barszczu białego. Śmietanę mieszam w kubku z małą ilością wywaru, wlewam do garnka. Doprawiam do smaku solą (można też pieprzem). Jajka można wkroić do zupy lub podać połówki bezpośrednio na talerzu.

 

3 komentarze: