Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Masa:
2 op. budyniu śmietankowego
1/2 litra mleka
1 kostka margaryny
1 kostka masła
20 dag chałwy waniliowej
10 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka wódki
Ponadto:
1/3 szkl. kawy
20 dag bez
Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, ocet i proszek. Mieszamy. Dodajemy mąki i kakao. Pieczemy do suchego patyczka.
Masa: 4 kostki czekolady odkładamy na bok, resztę czekolady roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy margarynę z masłem, dodając po łyżce budyniu. Połowę masy mieszamy z chałwą i wódką, a resztę z płynną czekoladą.
Biszkopta przekrawamy, skrapiamy kawą. Przekładamy: biszkopt, masa chałwowa, bezy, 2/3 masy czekoladowej, biszkopt. Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą.
masę chałwową bardzo lubię w ciastach :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, chętnie zabrałabym ze sobą ten kawałek :)
OdpowiedzUsuńale ten środeczek- jaki apetyczny!:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na ciasto, co prawda nie lubie chały ale bardzo interesuje mnie smak takiego ciasta ;)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę świetnie i kusząco ! :)
OdpowiedzUsuń