sobota, 13 grudnia 2014

Fasolka na ostro

Świetne, szybkie i smaczne danie. Robi się je błyskawicznie. U nas na kolację. Naprawdę polecam!


Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 mała cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 dag fety
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
zielone oliwki nadziewane papryką
1/2 chili
sól, pieprz

Fasolę odcedzamy. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory i papryki myjemy i osuszamy. Chili i czosnek siekamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ wraz z cebulą i pomidorami kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek i chili, dalej podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę, koncentrat i pomidory. Dusimy 10 minut. Dodajemy fasolę. Doprawiamy, dusimy jeszcze chwilkę. Danie rozkładamy do miseczek, posypujemy fetą i oliwkami.
 
 

2 komentarze: