wtorek, 7 października 2014

Pierś kurczaka w cieście szynkowo-serowym

Prawdziwa obiadowa pychota. Warto wypróbować, gdyż smak ciasta zaskakuje.


Składniki:

2 piersi kurczaka
10 dag szynki
10 dag sera żółtego
3 łyżki mąki
1/2 śmietany 18%
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
szczypta proszku do pieczenia
sól, pieprz
olej

Piersi kurczaka starannie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół. Każdy płat mięsa delikatnie rozbić za pomocą tłuczka i równomiernie oprószyć z dwóch stron pieprzem i solą. Odstawić.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pociąć na małe kawałki. Śmietanę połączyć z jajkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dołożyć ser żółty i szynkę. Całość wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej. Płaty mięsa zanurzyć w cieście, po czym smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotlety osuszyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.


2 komentarze: