piątek, 3 października 2014

Mleczna kanapka

Ciasto jest pyszniutkie, dobrze wygląda i posłużyło za tort urodzinowy dla mojego męża.


Składniki:

1 szkl. cukru
3 op. budyniu czekoladowego
6 jajek
1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
500g śmietanki kremówki
3 op. galaretki cytrynowej
2 op. gotowej polewy czekoladowej
2 op. cukru wanilinowego
400g serka waniliowego

Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek i ubić z 1 szkl. cukru na sztywną pianę. Następnie, stale mieszając, stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę przesianą z budyniami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do wyścielonej pergaminem tortownicy, po czym wstawić do piekarnika i piec 30 min. w temp. 180 stopni (sprawdzać patyczkiem suchość ciasta). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na trzy równe części (placki).
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić. Kremówkę utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie, cały czas miksując, dodawać galaretki oraz serek.
Biszkopty przełożyć gotowym kremem. Polewy przygotować według przepisu i ozdobić nimi wierzch wypieku.
 


 

2 komentarze: