niedziela, 12 października 2014

Ogórki w zalewie miodowej

Jakiś czas temu zajęłam się przetworami, ale ten przepis wstawiam dopiero teraz, ponieważ zdążyłam otworzyć słoik i się przekonałam, że warto polecić. Ogórki są sprężyste, chrupiące, delikatnie słodkie. Po prostu pyszne.
 

Składniki:

1 kg ogórków
ziele angielskie (po 2 szt. do słoiczka)
liść laurowy (po 2 szt. do słoiczka)
czosnek (po 1 ząbku do słoiczka)
pieprz ziarnisty (po 2 szt. do słoiczka)
zalewa:
1 szkl. cukru
6 łyżek miodu
2 płaskie łyżeczki soli
4 szkl. wody
1/2 szkl. octu

Ogórki pokroić według własnego upodobania. Ułożyć je ciasno w słoiku.
Wodę, ocet, cukier, sól i miód - zagotować. Zalać ogórki gorąca zalewą i dobrze zakręci słoiki. Pasteryzować 5 minut.


4 komentarze:

  1. Najlepsze ogórki są właśnie w zalewie miodowej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa jak smakują, bo jeszcze takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś moja mama robiła takie. teraz przeżuciliśmy się na takie ogórki po żydowsku - nie wiem, czy słyszałaś....

    OdpowiedzUsuń