Jakiś czas temu zajęłam się przetworami, ale ten przepis wstawiam dopiero teraz, ponieważ zdążyłam otworzyć słoik i się przekonałam, że warto polecić. Ogórki są sprężyste, chrupiące, delikatnie słodkie. Po prostu pyszne.
Składniki:
1 kg ogórków
ziele angielskie (po 2 szt. do słoiczka)
liść laurowy (po 2 szt. do słoiczka)
czosnek (po 1 ząbku do słoiczka)
pieprz ziarnisty (po 2 szt. do słoiczka)
zalewa:
1 szkl. cukru
6 łyżek miodu
2 płaskie łyżeczki soli
4 szkl. wody
1/2 szkl. octu
Ogórki pokroić według własnego upodobania. Ułożyć je ciasno w słoiku.
Wodę, ocet, cukier, sól i miód - zagotować. Zalać ogórki gorąca zalewą i dobrze zakręci słoiki. Pasteryzować 5 minut.
Najlepsze ogórki są właśnie w zalewie miodowej!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują, bo jeszcze takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKiedyś moja mama robiła takie. teraz przeżuciliśmy się na takie ogórki po żydowsku - nie wiem, czy słyszałaś....
OdpowiedzUsuńNie, ale chętnie poznam przepis! :)
Usuń