Składniki:
sałata lodowa
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka groszku
1 por
4 ogórki konserwowe
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 cytryny
sól, pieprz, oliwa
Słonecznik i dynię uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, po czym przełożyć do miski. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki. Por oczyścić i pociąć w talarki. Do sałaty dodać ogórki, por oraz osączony z zalewy groszek i tuńczyka. Składniki skropić sokiem z cytryny i oliwą. Następnie dołożyć prażone pestki z dyni i słonecznika. Całość oprószyć solą oraz pieprzem i wymieszać. Koperek oraz natkę pietruszki opłukać ,suszyć i posiekać. Zieleninę dodać do sałatki, wymieszać. Przed podaniem sałatkę lekko schłodzić. Smacznego :)
ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie jej smak, bo podobnej kombinacji jeszcze nigdy nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń