sobota, 20 września 2014

Kluski z dorsza

U nas potrawa "piątkowa". Zazwyczaj w piątek jemy rybę lub obiad bezmięsny. Przepis znaleziony w gazetce, w której czytelnicy prezentują swoje potrawy. Kluski najlepiej będą smakować z surówką z kiszonej kapusty.



Składniki:

1 filet z dorsza (może być mrożony)
1 cebula
2-3 ziemniaki
1/2 pęczka natki pietruszki
3 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Dorsza ugotować, wyjąć, osączyć i rozdrobnić widelcem. Dodać posiekaną cebulę oraz ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Masę połączyć z posiekaną natką pietruszki, dodać żółtka, ubitą pianę z białek, doprawić solą i pieprzem. Formować kluski i smażyć je z głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym.


2 komentarze: