czwartek, 7 sierpnia 2014

Bigos z kapusty pekińskiej

Pyszna potrawa ze świeżych produktów. Myślę, że taki sam efekt uzyskamy dodając kapustę włoską.


Składniki:

1 kapusta pekińska
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 parówki
20 dag kiełbasy
liść laurowy
sól, pieprz

Kapustę poszatkować, wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, parówki z plasterki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do kapusty. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić w kostkę, usmażyć na tej samej patelni co cebulę. Dodać do kapusty, wrzucić liść laurowy, dusić pod przykryciem do miękkości. Dla uzyskania intensywniejszego smaku i koloru można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

 

5 komentarzy:

  1. z pekińskiej - fajny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie zagladałam (urlop) a tu tyle pyszności. I kotlety siekane i bigos z pekińskiej mniam mniam. Poprawiłabym na deser sernikiem z musem truskawkowym (szkoda że truskawek juz nie ma) :)

    OdpowiedzUsuń