Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 puszki mandarynek
2 szkl. soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 op. herbatników
4 op. śmietan-fiksów
1/2 l śmietanki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Ubijając, dodajemy po żółtku i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wlewamy do blachy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Mandarynki osączamy, układamy na biszkopcie. Na sokach gotujemy budynie. Gorące wykładamy na ciasto. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksami. Wykładamy na budyń. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy czekoladą.
wysoki placek i z pewnością pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda rzeczywiście niebywale zachęcająco, a zjedzenie takiego ciasta faktycznie może dać dużo szczęścia :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne warstewki :)
OdpowiedzUsuń