poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Adam i Ewa

Pyszne, orzeźwiające ciasto na (jeszcze) ciepłe popołudnia. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie. Po drobnych "przeróbkach" wygląda i smakuje doskonale.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 puszki mandarynek
2 szkl. soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 op. herbatników
4 op. śmietan-fiksów
1/2 l śmietanki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa

Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Ubijając, dodajemy po żółtku i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem. Wlewamy do blachy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
 
Mandarynki osączamy, układamy na biszkopcie. Na sokach gotujemy budynie. Gorące wykładamy na ciasto. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiksami. Wykładamy na budyń. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy czekoladą.
 
 

3 komentarze:

  1. wysoki placek i z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rzeczywiście niebywale zachęcająco, a zjedzenie takiego ciasta faktycznie może dać dużo szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne warstewki :)

    OdpowiedzUsuń