czwartek, 17 lipca 2014

Kotlety siekane

Wariacja na temat kotleta z piersi kurczaka. Chrupiący na zewnątrz, mięciutki i puszysty w środku. Przepis znaleziony tutaj.


Składniki:

2 piersi z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
2 jajka
2 łyżki mąki
3 łyżki majonezu
koperek
sól, pieprz, czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka

Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i czosnkiem.
Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
Doprawione mięso wymieszać z majonezem, mąką, papryką, posiekanym koperkiem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodać do mięsnej masy i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.


6 komentarzy:

  1. Jakie pyszne!! Bardzo ciekawy pomysł i chętnie go wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś podobne, są boskie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny obiad już na pierwszy rzut oka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne ale jakoś mi nie wyszły, więc spróbuje z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobne ale jakoś mi nie wyszły, więc spróbuję z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis - muszą być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń