niedziela, 11 maja 2014

Sataye z kurczaka

W weekendy grillujemy obowiązkowo. Tym razem na ruszt poszedł kurczak, a konkretniej sataye z kurczaka. Mięso o wyraźnie cytrynowym smaku podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidora. Polecam. Pycha! A po obfitym jedzeniu spacer i podziwianie widoków. Obserwowanie natury jest fascynujące :) Weekend zaliczony do bardzo udanych.


Składniki:

2 piersi  z kurczaka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki kurkumy
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
sok z jednej cytryny

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski ok. 2 cm grubości. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Mięso wstawiamy na całą noc do lodówki. Kurczaka nabijamy na długie wykałaczki, przekładając mięso jak falbankę. Szaszłyki grillujemy do momentu uzyskania złotego koloru.







13 komentarzy:

  1. świetny pomysł na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) ja czasami takie piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Kurczak na pewno wychodzi soczysty i bardzo aromatyczny :D mniammi

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowita propozycja na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym chciała pogrillować w weekend, a tu ciągle zimno i pada. Ale zapiszę sobie ten przepis, bo to zawsze coś nowego i innego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cytrynowy posmak? Musiało być pyszne takie mięsko. Też czekam na grillowanie ale co weekend sie zbliża to strasznie leje a ten nie zapowiada się lepszy..

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne grillowanie ;) A zdjęcia śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, musiało być pysznie, koniecznie trzeba wypróbować. Cytrynowe nuty są jednymi z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcia świetne, a kurczak musiał smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczaczek z grilla smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak wygląda pysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię tak przygotowanego kurczaka:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń