Mojej plenerowo-kulinarnej przygody ciąg dalszy. Tym razem na ruszt poszły skrzydełka marynowane całą noc w jogurcie i czosnku z dodatkiem curry. Podstawa to dobry czosnek. Nie jakaś chińszczyzna albo produkt rodem z Hiszpanii. Polskiego czosnku nie żałujmy, jest aromatyczny, mocny, po prostu najlepszy.
Według mnie skrzydełka (jakiekolwiek) nie są w stanie nasycić. To raczej przekąska do piwa, coś na ząb dla zaostrzenia apetytu, dlatego w zanadrzu miałam jeszcze kiełbaski i kaszankę.
Składniki:
1 kg skrzydełek
4-5 ząbków czosnku
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka curry
1 łyżka przyprawy do grilla
2 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Skrzydełka umyć, dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami.Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Jogurt wymieszać z czosnkiem, olejem, przyprawą do grilla, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i curry. Do tak przygotowanej marynaty włożyć skrzydełka, wymieszać. Trzymać je w marynacie całą noc. Lekko osączone kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować ok. 20 min, odwracając mięso co jakiś czas.
bardzo lubię i skrzydełka i nóżki z czosnkiem:d
OdpowiedzUsuńmmmm... ależ to apetycznie wygląda....
OdpowiedzUsuńSezon otwarty :) Tak się właśnie zastanawiam co ja najbardziej lubię z grilla poza owocami...i to chyba jest kaszanka. Miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają super! Uwielbiam czosnek ale tak jak piszesz ten nasz polski, bo jest najlepszy i najzdrowszy. Skrzydełka na pewna są pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam! Pychotka :-) Nabrałam ochoty na grilla :-)
OdpowiedzUsuńOjeju jakiego smaka robisz na grilla... Aż czuje ten zapach ;)
OdpowiedzUsuńAle masz fajnie kawał trawy, leżaczki spokój cisza widzę. Skrzydełka tak jak piszesz tylko polski czosnek kupujemy. Chińszczyzny nie uznajemy. Pyszne chrupiące ci wyszły
OdpowiedzUsuńDziękuję za jak zwykle przemiłe komentarze. Mysza75 - uwielbiam ten swój kawałek trawy, dopiero się tam rozkręcam i urządzam :) Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę grilowania, ja w tym roku jeszcze nie miałam okazji.. a skrzydełka wyglądają bombowo!
OdpowiedzUsuńPrezentują się pysznie:) Uwielbiam czosnek:)
OdpowiedzUsuń