czwartek, 3 kwietnia 2014

Ryba w śmietanie

Idealna na piątkowy obiad. W delikatnym śmietanowym sosie z nutką białego wina.
 
 
Składniki:
 
filety z ryby morskiej
cytryna
1 kostka masła
1 łyżka mąki
250 ml śmietanki
50 ml białego wina
natka pietruszki
pieprz
sól
 
Filet skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, odstawić na 10 minut. Usmażyć na złoto na maśle. Na łyżce masła przesmażyć, nie rumieniąc, łyżkę mąki. Rozprowadzić zimną śmietanką, dodać wino, gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Rybkę podawać na sosie w towarzystwie ryżu i zielonej sałaty.
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie taka rybka :)) super pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm od jakiegoś czasu chodzi za mną rybka. I ten śmietankowy sos do niej. Musiało byc pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowy obiadek:) też ostatnio staram się kombinować coś z rybką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, podoba mi się ten sos, chętnie spróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń