Idealna na piątkowy obiad. W delikatnym śmietanowym sosie z nutką białego wina.
Składniki:
filety z ryby morskiej
cytryna
1 kostka masła
1 łyżka mąki
250 ml śmietanki
50 ml białego wina
natka pietruszki
pieprz
sól
Filet skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, odstawić na 10 minut. Usmażyć na złoto na maśle. Na łyżce masła przesmażyć, nie rumieniąc, łyżkę mąki. Rozprowadzić zimną śmietanką, dodać wino, gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Rybkę podawać na sosie w towarzystwie ryżu i zielonej sałaty.
wyśmienite danie!
OdpowiedzUsuńSos brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie taka rybka :)) super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńMmm od jakiegoś czasu chodzi za mną rybka. I ten śmietankowy sos do niej. Musiało byc pycha ;)
OdpowiedzUsuńzdrowy obiadek:) też ostatnio staram się kombinować coś z rybką:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, podoba mi się ten sos, chętnie spróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńRybka? W każdej postaci:)
OdpowiedzUsuń