Składniki:
50 dag mąki
13 dag drożdży
1 szkl. mleka
15 dag masła
4 jajka
50 dag białego sera
1 szkl. cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka gotowej masy makowej
1 słoik powideł śliwkowych
sól
Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, 5 łyżek cukru i odrobiny mąki.
Gdy wyrośnie, zagnieść z resztą mąki, dwoma jajkami, 10 dag masła i odrobiną soli. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Ser przemielić, utrzeć z resztą masła i cukru, 2 żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz rumem. Dodać pianę z 2 białek. Ciasto podzielić na 14 porcji (zależy jakiej wielkości kołaczyki robimy). Ulepić placuszki. Na wierzchu układać małe porcje masy serowej i makowej oraz powideł. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
Zapisuję przepis, rewelacja!
OdpowiedzUsuń