niedziela, 24 listopada 2013

Kluchy ziemniaczane ze szczypiorkiem

Idealne do mięsa i surówki, smakują również z masłem. Przepis znalazłam tu.


Składniki:

60 dag ziemniaków
15 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Obrane, ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Zimne ziemniaki ubić w misce, podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków odłożyć, uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki, szczypiorek, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować kluski o dowolnym kształcie. Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

4 komentarze:

  1. świetne jako dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają! Lubię takie kombinacje z kluseczkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś takiego podobnego do klusek śląskich tylko dodany szczypiorek, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń