niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto Kubusiowe z truskawkami

Wspaniałe, pyszne, orzeźwiające ciasto. Między warstwą truskawkową a śmietanową można poukładac okrągłe biszkoty. Po przekrojeniu ciasto będzie wyglądac jeszcze piękniej. Polecam!


Składniki:
 
6 łyżek maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
6 jajek
900 ml soku Kubuś malinowego
100 ml zmiksowanych na mus truskawek
2 budynie śmietankowe
1/2 l śmietanki kremówki 30%
1 galaretka agrestowa
 
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną, lśniącą pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do piecz. Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 30-40 minut.
Sok Kubuś łączymy z truskawkami, dodajemy do niego budyń (proszek), stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy. Gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przestudzoną masę wylewamy na ostudzony biszkopt.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej ostudzoną galaretką cały czas miksując. Całośc wykładamy na masę truskawkową i wkładamy do lodówki. Jak stężeje wierzch posypujemy startą czekoladą.


5 komentarzy: