niedziela, 12 maja 2013

3 BiT

Bardzo słodkie, ale pyszne ciasto. Idealne do kawy. Znane i lubiane, w moim otoczeniu nie ma osoby, której nie smakuje. Polecam!

Składniki:

herbatniki (duża i mała paczka)
2 masy krówka w puszce
1 kostka masła
1 budyń waniliowy
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 łyżka żelatyny
2 czekolady na polewę
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe do dekoracji

Budyń ugotować w 400 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło utrzec na puch i dodawac po łyżce przestudzonego budyniu dalej miksując. Pierwszą warstwę ciastek ułożyc na blasze, wyłożyc na nią masę budyniową, przykryc kolejną warstwę ciastek. Nastepnie rozsmarowac masę krówkową i znów przykryc warstwą ciastek. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem, na koniec wlac cienką strużką rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę (wystudzoną), dalej ubijac. Śmietanę wyłożyc na ciastka, przykryc koleją warstwą ciastek. Czekoladę roztopic w kąpieli wodnej, letnią wylac na wierzch, wyrównac. Całośc posypac płatkami migdałowymi.

2 komentarze: